YU7BPQ PPS 3.jpg7BPQ.jpgYU7BPQ PPS 2.jpgYU7TESLA.jpgYU7BPQ PPS 1.jpgYU7BPQ KANC 2.jpgYU7BPQ PEHARI 1.jpgYU0NS.jpg88BPQ.jpgYU7BPQ KANC 3.jpg7W5C.jpgYU7BPQ KANC 1.jpg

Istorijat

... daleke 1925. godine " kada je inicijativom prijatelja i Ijubitelja radio nauke i njenog usavršavanja osnovan u Novom Sadu Radio klub. To je bio vidni dokaz da se Novi Sad takmici i u naucnom pogledu sa Velikim varošima ".Ovako je pisao Jugoslovenski radio casopis " Telegraf i telefon " u julskom broju 1925. Prvi predsednik i osnivac novosadskog radio kluba bio je industrijalac dr Geda DUNDJERSKI. Inace , u to vreme radio klubovi su postojali još samo u Beogradu i Zagrebu , kada je rec o staroj Jugoslaviji. Kao zvanicni podatak o osnivanju kluba uzima se 21. decembar 1946. godine kada je osnovan Radio klub " Novi Sad" , koji je poceo sa radom u kontinuitetu sve do danas. Pocelo se sa skromnim materijalno tehnickim sredstvima , minimalnim finansijskim sredstvima , sa malobrojnim strucnim kadrom , i u skucenom prostoru. No, nekoliko je entuzijasta svojim upornim radom , što je svojstveno radioamaterima , okupljalo clanstvo pionirskog, omladinskog i starijeg uzrasta. Organizovani su tecajevi , vršena strucna obuka , organizovan niz aktivnosti koje su bile u skladu s potrebama tadašnjeg razvoja društva , koje je tek trebalo da pregrmi prohujale ratne godine. Ozvuceno je nekoliko sela u okolini Novog Sada , intenzivno pomagano u izgradnji predajnika Radio Novog Sada , vršeni kursevi i tecajevi. Vec se na samom pocetku rada Kluba ogledao ogroman entuzijazam clanova , njihova avangardnost , želja za stvaranjem neceg novog. Godine 1950. formirana je prva PPS (primopredajna sekcija) sa pozivnim znakom YU1BPQ , ali rad na stvaranju kadrova - vrsnih telegrafista koji moraju biti majstori svoje specijalnosti trajala je nekoliko godina. Pocetkom 1954 otišle su u svet prve istorijske radioamaterske poruke , koje je poslao DOZET ÐORÐE . Osam vrhunskih operatora je te iste godine uspostavilo 1000 radio veza sa 70 zemalja sveta. Te veze su uspostavljene sa primopredajnicima koje su sami amateri pravili.


Tako je zapoceo prvi korak USPEHA Kluba i njegovo širenje i uticaj u novosadskoj i drugim sredinama. Druga PPS je formirana u Kisacu , 1961 , sa pozivnim znakom YU1ABJ , treca u Osnovnoj školi "Vladimir Nazor" u Novom Sadu s pozivnim znakom YU1ABI 1965 godine. Sledeca cetvrta sekcija formirana je u Sremskim Karlovcima , u Uciteljskoj školi , 1969 , sa pozivnim znakom YU1AJJ (devojacka sekcija). Vec godinu dana kasnije , 1970 , i Budisava i Telep dobijaju sekcije Radio kluba "Novi Sad", prva sa pozivnim znakom YU1AJN i druga YU1IBC. Takode , u ovom periodu formiran je i Radio klub "Ivo Lola Ribar" u Domu JNA u Novom Sadu , sa dve primopredajne sekcije YU1IFG i YU1AJG. Sve do 1980. godine Klub je radio kao centrala sa šest sekcija. Tada je izvršena reorganizacija grada na 7 opština i Klub je doživeo reorganizaciju podelivši se na sedam Radio klubova i to , - RK " Stari Grad " , koji je nastavio tradiciju RK"Novi Sad" - RK " Heroj Pinki" - RK " Boško Buha" - RK " Veljko Vlahovic " - RK " Poštar " - svi u Novom Sadu i - RK " Kisac " u Kisacu - RK " Branko Radicevic " u Sremskim Karlovcima. Za vreme rada kluba za 50-godišnji period kroz njega je prošlo više od 20.000 gradana. Njih 3000 je steklo strucna zvanja. Obuceno je oko 2500 operatora i operatorki svih klasa , više stotina radio-goniometrista , oko 150 elektromehanicara i više stotina radio-mehanicara , kao i na stotine konstruktora razlicitih uzrasta. Klub je u svom 50-to godišnjem razvoju bio direktno povezan ili saradivao sa mnogobrojnim organizacijama i institucijama , državnim organima , obrazovnim ustanovama kako bi lakše i efikasnije ostvario svoje programske ciljeve , ali pomogao i drugima da to urade.Plod ostvarenih rezultata Kluba u poluvekovnom periodu deo je rezultata rada i doprinosa mnogih organizacija , organa , institucija , ustanova , ali nadasve POJEDINCA.